ליוז'ו (Liuzhou) היא עיר מיוחדת בנוף הערים הסיניות. היא ממוקמת בצפון מרכז מחוז גואנגשי (Guangxi) והיא אוטונומיה ברפובליקה של סין העממית. לאחרונה החלו להקים בה עיר-יער (Forest City), כאשר החזון שעל בסיסו היא הוקמה כולל כמה מן העקרונות הבאים: עיר שתוכל לספק לעצמה את כל צרכיה, עיר שתפיק את האנרגיה אך ורק ממקורות אנרגיה מתחדשים, חל איסור על שימוש בחומרי הדברה או דשנים כימיים, המכוניות בה הן מכוניות חשמליות בלבד, יש להקפיד לקנות ולצרוך תוצרת מקומית ועוד עקרונות ברי-קיימא נוספים.
בעיר-היער ליוז'ו מורידים את המסכות מהפנים
אם יש משהו שמזוהה עם סין הרי שאלו הם העוברים ושבים שהולכים כאשר הם עוטים מסכות על פניהם, לכיסוי אברי הנשימה פן זיהום האוויר הקשה יחדור לגופם. האוויר בסין הוא מהמזוהמים בעולם. זה קרה בגלל התעשייה הרבה שבה, האוכלוסייה ההולכת וגדלה ובשל שנים של הזנחת נושא איכות הסביבה.
אך נראה שבשנים האחרונות חל מפנה אדיר במדיניות הסינית בכל מה שנוגע לאיכות הסביבה, החל מתקנות וחוקים מחמירים בנושאים של דשנים וחומרי הדברה, עונשים למפעלים מזהמים והמעבר לאנרגיות מתחדשות ועד לכלכלה אקולוגית לאומית מובילה שהיא למעשה חלק מתוכנית חומש שמיושמת כיום בסין.
סין עוברת לבניה ירוקה
תכנית החומש של סין כוללת גם את ענף הבניה. כיום, פרויקטי בניה בסין מחויבים לרגולציות ולחוקים החדשים המחייבים קבלנים ויזמים ל-50% בניה חדשה בת-קיימא. במסגרת חוקים אלו בניית מבני בתי חולים ובתי ספר למשל דורשת עמידה בסטנדרטים המחמירים ביותר של בניה ירוקה.
כאשר יש דגש על אקולוגיות הקרקע, האנרגיה, המים והמשאבים. לשם יישום תכנית החומש ממשלת סין מציעה תמריצים, הנחות והטבות ליזמים שבונים פרויקטים אקולוגיים. בנוסף, מחויבת סין גם לפיתוח ושימוש של אנרגיה סולרית, לניהול אקולוגי יותר של פסולת, לשימוש באנרגיית הרוח ולהפחתת השימוש בדשנים וחומרי הדברה כימיים.
ברוכים הבאים לעיר-היער
את המסירות לאיכות הסביבה מפגינה רפובליקת סין העממית בכל מיני דרכים ראויות להערכה ולחיקוי, אך מה שתפס את עייני כל העולם היא דווקא העיר-יער המרהיבה ביופייה שממוקמת בימים אלו בעיר ליוז'ו (Liuzhou). העיר ממוקמת באזור שהוא אחד משלושה אזורים שהוגדרו על ידי הממשל “Sustainable development zones” ועל פי הממשל הסיני מדובר באזורי פיתוח מואצים שבנייתם תושלם עד 2030. המטרה להפחית בצורה ניכרת את זיהום האוויר ולהעניק לתושבים סביבת חיים ירוקה ואקולוגית.

עיר-היער: אוטופיה אקולוגית אורבנית
למי שלא ראה את עיר-היער הסינית שבליוז'ו בעיניים אז מרבים להשוות אותה לאוטופיה אקולוגית אורבנית, שבה כל המבנים מכוסים בצמחים. צמחים אלו אמורים לספוג פחמן דו חמצני ולפלוט חמצן ולהפחית משמעותית את זיהום האוויר המזוהה כל כך עם סין. מיזם עיר-היער נחשב לשאפתני ויחיד מסוגו והוא מועתק לעוד 2 ערים סיניות נוספות.
מדובר ביער ורטיקלי, מאונך, שצפוי להפחית משמעותית את הזיהום. על פי הערכות 2 בניינים מכוסי צמחים צפויים לספוג כ-25 טונות של פחמן דו חמצני מהאוויר ולפלוט 60 קילוגרמים של חמצן, מדי יום!.
כלכלה אקולוגית, זה אפשרי?
ערי-היער הסיניות הוקמו במטרה להוכיח כי כלכלה ואקולוגיה יכולות ללכת יד ביד, אך רק בעתיד הקרוב נוכל לראות אם הסינים מצליחים להוכיח זאת. בינתיים העולם נושא עיניו בהשתאות לערי-היער הסיניות, לומד, מתפעל, מעריך את המאמץ וממתין לתוצאות.
לסיכום
בעיר- היער ליוז'ו יש מיליון צמחים וכ-40,000 עצים. העיר הזו עוצבה על ידי הארכיטקט הנודע סטפנו בורי (Stefano Boeri) והיא תושלם ככל הנראה עד לשנת 2020. כאשר הפרויקט השאפתני והמבורך הזה יסתיים נוכל לדעת האם ניתן לחיות ללא דשנים וחומרי הדברה כימיים תוך התבססות על צריכת תוצרת מקומית ועל מקורות אנרגיה מתחדשים. בינתיים נרקם לנגד עניינינו פרויקט ענק שהפך למושא התעניינות עבור רבים, לרבות: אדריכלים, יזמים, אקולוגים, חקלאים, גננים וגם עבור משקיעים שרואים פני עתיד.
להגיב