דשנים מספקים לצמחים חומרים מזינים ובלעדיהם הצמחים לא יוכלו לגדול ולהתפתח. ממש כשם שאנחנו צריכים מזון, מינרלים וויטמינים כך גם הצמחים. עד כאן הכול בסדר ויש הסכמה נרחבת על חשיבותו של הדשן לצמחים. אך היום, בניגוד לימים עברו, יש יותר מסוג אחד של דשן – לכל סוג החסרונות והיתרונות שלו, אז איך נדע לבחור את סוג הדשן הטוב ביותר עבור הגינה שלנו?
הכול מתחיל בידע…
רכיבי הדשנים
ידע הוא כוח. אז לפני שנפרט על סוגי הדשנים הקיימים היום כדאי מאוד להכיר מקרוב את הרכיבים שנמצאים ברוב סוגי הדשנים. יש 4 רכיבים עיקריים בדשן: חנקן, זרחן, אשלגן ומיקרונוטריינטים – לכל אחד מהרכיבים תפקיד חשוב אחר וגם מינון שונה. עם זאת, כולם חשובים וכולם חיוניים להתפתחותם של צמחים.
4 רכיבים עיקריים מרכיבים דשנים
אשלגן – האשלגן מחזק את מבנה הצמח, הוא מסייע להתפתחות הפרי ואף מסייע לצמחים להיאבק במחלות ומפגעים. ללא אשלגן הצמח יהיה פגיע, חלוש וקמל.
חנקן – הרכיב הכי חיוני לצמחים. הוא אחראי על בריאות הצמחים, על ההתפתחות התקינה שלהם ועל מבנה הגבעולים. ללא חנקן הצמח יתעוות ויראה נטול חיים.
זרחן – הזרחן חשוב מאוד לעמידות הצמח וחוסנו, הוא מסייע בחיזוק השורשים ואחראי במידה רבה על היקף היבול. ללא זרחן התפתחות הצמח תתעכב והוא יבול.
מיקרונוטריינטים – הכוונה כאן היא לסידן, אבץ, בורון, ברזל, נחושת, מגנזיום ועוד מינרלים שונים שבלעדיהם צמחים לא יפרחו וישגשגו.
מאקרו אלמנטים ומיקרו אלמנטים
הדשנים למעשה מורכבים מ-2 קבוצות עיקריות של אלמנטים – מאקרו אלמנטים ומיקרו אלמנטים.
מאקרו אלמנטים הם רכיבים שחייבים להיות בדשן בכמויות גדולות יותר, ביניהם: חמצן, פחמן, חנקן, אשלגן, מימן, זרחן, מגנזיום, גופרית וסידן.
מיקרואלמנטים אלו הם רכיבים שצריכים להיות בדשנים בכמויות קטנות יותר, ביניהם: ברזל, מנגן, אבץ, נחושת, ברזל ועוד.

סוגי דשנים:
דשן נוזלי
דשן נוזלי ניתן לשילוב עם דשן מוצק אך לא חייבים לערבב בין השניים. דשן נוזלי מעניק לצמחים בוסט מהיר של אנרגיה. זאת מאחר והחומרים המזינים בדשן נוזלי נספגים במהירות יחסית בצמח, בשורשיו ועליו. דשן נוזלי יעיל מאוד כאשר מרגישים שחסר לצמחים חומרים מזינים וכאשר נראה לנו שהצמחים עומדים לקמול. תחילה הדשן הנוזלי מגיע לעלים ומשם הוא מחלחל לקרקע ולשורשים. בשל כך כאשר משתמשים בדשן נוזלי אפשר להיות בטוחים שכל חומרי ההזנה נספגים בצמח ולא מתבזבזים. חשוב לקרוא ולעקוב אחר הוראות היצרן כאשר מיישמים דשן נוזלי.
דשן שמתפרק באיטיות
הסוג השני של דשן שאנחנו רוצים לדבר עליו הוא דשן שמתפרק באיטיות. דשן כזה הוא נהדר להזנת צמחים, על אף שהוא מתפרק לאיטו. זה אומר שהצמחים יקבלו את חומרי ההזנה שלהם אבל לא בבת אחת ולאורך זמן. הדשן הזה שומר על העלים פן ישרפו. בניגוד לדשן רגיל שפועל היטב עם מים ובתנאי חום, הדשן שמתפרק לאט ידאג שהגינה שלכם תפרח לאורך כל ימות השנה כי הדשן הזה מתפרק לאט בכל תנאי אקלים ומזין את הצמחים כל הזמן, ללא הפסקה. השימוש בו הוא על פי הוראות היצרן בלבד.

דשן אורגני
שימוש בדשן אורגני יעיל אף הוא וגם הוא יכול לספק לצמחים שלכם את כל חומרי ההזנה החיוניים להם. דשנים אורגניים מבוססים על רכיבים טבעיים ביניהם: פסולת של דגים, צואת פרות, פסולת ממוחזרת וכו'. כמו הדשן הקודם שדיברנו עליו גם הדשן האורגני מתפרק לאט והוא מזין לא רק את הצמחים כי אם גם את הקרקע לאורך זמן רב. השימוש בדשן אורגני הוא על פי הוראות היצרן.
כל חקלאי והדשן שלו
כפי שראינו יש שוני בין סוגי הדשנים שמנינו כאן. אם אתם צריכים לטפל באופן מיידי בצמחים שמתחילים להראות סימנים של חולשה כדאי להשתמש בדשן נוזלי כי הוא מתפרק מהר ומגיע בזריזות לכל רכיבי הצמח. אם יש לכם זמן להתכונן וזה לא מצב של SOS – תוכלו להתלבט בין דשן אורגני לבין דשן שמתפרק באיטיות.
להגיב