בעידן שבו הטלוויזיה שלנו חכמה, הטלפון הנייד גאון, השעון שלנו לא פחות ממבריק והבית שלנו פיקח, זה אך טבעי שגם ענף החקלאות יצטרף למהפכה החכמה. ואם מוסיפים לזה את החתירה העולמית לפרקטיקה אקולוגית ואת המודעת להשפעותיה על הסביבה, הרי שאנחנו מקבלים פיוז'ן נפלא של חקלאות אקולוגית חכמה.
אז מה היא חקלאות אקולוגית חכמה וכיצד היא מיושמת הלכה למעשה?
חקלאות אקולוגית חכמה משמעה שהחממה, השדה, החווה או הגינה הופכים למעין מעבדה שתכליתה לסייע לחקלאי להפחית שימוש במשאבים מתכלים או למחזר משאבים אלו. שמטרתה לצמצם פגיעה במגוון הביולוגי, למזער נזקים בסביבה ובאדם, למנוע זיהום אוויר, קרקע ומים, לשפר תהליכים ולהשביח תוצרת החקלאית וכל זאת תוך שימוש בטכנולוגיה.
חקלאות חכמה יכולה להיות אלחוטית. יש בה סנסורים שחשים מה קורה בתוך הקרקע ומתריעים על בעיות או חסרים. הם עושים זאת על ידי שליחת התוצאות למחשב העובד בטכנולוגיית ענן (כי ענן זה יותר אקולוגי) כדי שאלו ינותחו, ויעברו למערכת ההשקיה של השדה. ואם זה מזכיר לכם קצת את שיטת הגידול ההידרופונית, אז אתם ממש לא טועים. יש הרבה דמיון בין השניים.
בחקלאות אקולוגית חכמה הכול מתקתק כמו שעון שוויצרי. בכל חצי שעה פונקט הטפטפות נדלקות ומזרזפות בדיוק מוקפד כמות מדודה של מים לצמחים, לעיתים ניתנת הוראת מחשב שמים אלו יעורבבו במינונים שונים של דשנים וביו-סטימולנטים אורגניים וכל הצמחים מקבלים בדיוק את מה שהם זקוקים לו.
הפולסים של זירזופי מי ההשקיה מתחלפים לסירוגין בין צדו האחד של העץ לצדו האחר, כך שהצמח יספוג באופן אופטימלי את המים. וכך חוסכים בצורה משמעותית את כמות מי ההשקיה, על פי מומחים – חסכון של לפחות 20% מהמים.
אבל חקלאות אקולוגית חכמה ממש לא נגמרת בהשקיה. זריעה, דשנים, ביו-סטימולנטים, חומרי הדברה אקולוגיים, קציר – כולם בשליטת המחשב וגם הקרקע והצמחים עצמם מנוטרים היטב ומפוקחים לאורך כל מחזור הגדילה.
גם ה-DNA של צמחים כבר מובן היום יותר מתמיד וגם כאן הפיקוח נעשה בחווה החכמה על ידי טכנולוגיה. זה לא הנדסה גנטית, אל חשש, היא מחקה את תהליך התפתחות המוטציות שעליה מבוסס הגידול באופן טבעי. והבנה זו של ה-DNA של הצמחים פירושה גם שהשכפול הגנטי של צמחים יהיה מדויק יותר. לא צריך לחכות שצמח יגיע לבגרות לפני שהחקלאי ידע אם יש לו את המאפיינים הדרושים. די במבט חטוף בפלט ה-DNA שמוציא המחשב כדי לדעת מה פוטנציאל הצמח.
מחקלאות אקולוגית חכמה כולם יכולים להרוויח. החקלאי יכול להגדיל את הרווחים שלו על ידי קיצוץ עלויות והגדלת היקף היבולים. אבל גם הצרכנים יכולים להרוויח מזה. אם החקלאי הצליח להוריד עלויות הוא יכול להוריד את המחירים לצרכנים.
חקלאות שכזו יכולה גם לספק מענה לשאלה הבוערת כיצד נאכיל את אוכלוסיית העולם ההולכת וגדלה, מבלי לפגוע בקרקע, בבעלי חיים ואורגניזמים, במאגרי המים הטבעיים ובאדם.
להגיב